
KRYDSALLERGIER
Mange mennesker med pollenallergi, reagerer også på bestemte fødevarer. Nogle fødevarer har de samme stoffer i sig som bestemte pollen, støv eller latex, og hjernen kan ikke skelne mellem dem, så derfor reagerer man med det, der hedder en krydsallergi – også kaldet et oralt allergisyndrom. Det vil sige, at du kan få allergiske reaktioner, hvis du er i kontant med en af de ting, der krydses med. Typisk mærkes disse reaktioner som kløe i ører, mund samt hals, og der kan forekomme hævelse af læberne.
Nogle mennesker vil opleve at have disse krydsallergier i pollensæsonen alene, mens andre har disse symptomer hele året rundt.
Når man kigger på krydsreaktionerne længere ned, vil man typisk kun reagere på nogle af de ting, der krydser med pollen. Undgå kun at spise de ting fra listen, som du har en reaktion på. De andre ting kan sagtens spises.
I sjældne tilfælde kan visse fødevarer give en så stærk allergisk reaktion, at det kaldes et anafylaktisk chok. Dette er meget alvorligt, og potentielt livstruende med symptomer som slaphed, åndenød, da luftvejene trækker sig sammen, kløe, angst og svimmelhed. Et anafylaktisk chok kan være dødeligt, og skal derfor behandles med det samme. Derfor skal man straks ringe efter hjælp, hvis disse symptomer opstår. Denne form for chok ses ofte i forbindelse med skaldyr, nødder og bistik.
KRYDS MED BIRK
Hassel, el, elm, bøg, ask
Æble, pære, blomme, kirsebær
Kiwi, fersken, nektarin
Gulerod, kartoffel, tomat, selleri, dild
Fennikel, estragon, løvstikke
Hasselnød, mandel, valnød
Jordnød, cashewnød, kokosnød, paranød
KRYDS MED GRÆS
Andre græsarter, visse kornsorter
Appelsin, melon
Bønne, kikært, ært, linse, tomat
Soja, jordnødder
KRYDS MED BYNKE
Krysantemum, kamille, mælkebøtte
Melon, banan
Knoldselleri, blegselleri, gulerod
Grøn peber, solsikkefrø, persille
Pastinak, purløg, dild, fennikelestragon, løvstikke
KRYDS MED HUSSTØVMIDER
Mider
Lægemidler, fnatmide
Snegl, musling, østers, rejer
KRYDS MED LATEX
Pollen
Banan, avocado, kiwi
Kastanje, papaya, figen