Krydsallergier, den hele krop

KRYDSALLERGIER

Mange mennesker med pollenallergi, reagerer også på bestemte fødevarer. Nogle fødevarer har de samme stoffer i sig som bestemte pollen, støv eller latex, og hjernen kan ikke skelne mellem dem, så derfor reagerer man med det, der hedder en krydsallergi – også kaldet et oralt allergisyndrom. Det vil sige, at du kan få allergiske reaktioner, hvis du er i kontant med en af de ting, der krydses med. Typisk mærkes disse reaktioner som kløe i ører, mund samt hals, og der kan forekomme hævelse af læberne.

Nogle mennesker vil opleve at have disse krydsallergier i pollensæsonen alene, mens andre har disse symptomer hele året rundt.

Når man kigger på krydsreaktionerne længere ned, vil man typisk kun reagere på nogle af de ting, der krydser med pollen. Undgå kun at spise de ting fra listen, som du har en reaktion på. De andre ting kan sagtens spises.

I sjældne tilfælde kan visse fødevarer give en så stærk allergisk reaktion, at det kaldes et anafylaktisk chok. Dette er meget alvorligt, og potentielt livstruende med symptomer som slaphed, åndenød, da luftvejene trækker sig sammen, kløe, angst og svimmelhed. Et anafylaktisk chok kan være dødeligt, og skal derfor behandles med det samme. Derfor skal man straks ringe efter hjælp, hvis disse symptomer opstår. Denne form for chok ses ofte i forbindelse med skaldyr, nødder og bistik.

 

KRYDS MED BIRK

Hassel, el, elm, bøg, ask

Æble, pære, blomme, kirsebær 

Kiwi, fersken, nektarin

Gulerod, kartoffel, tomat, selleri, dild  

Fennikel, estragon, løvstikke

Hasselnød, mandel, valnød

Jordnød, cashewnød, kokosnød, paranød

 

KRYDS MED GRÆS

Andre græsarter, visse kornsorter 

Appelsin, melon 

Bønne, kikært, ært, linse, tomat

Soja, jordnødder 

 

KRYDS MED BYNKE

Krysantemum, kamille, mælkebøtte

Melon,  banan

Knoldselleri, blegselleri, gulerod

Grøn peber, solsikkefrø, persille

Pastinak, purløg, dild, fennikelestragon, løvstikke

 

KRYDS MED HUSSTØVMIDER

Mider

Lægemidler, fnatmide 

Snegl, musling, østers, rejer

 

KRYDS MED LATEX

Pollen        

Banan, avocado, kiwi 

Kastanje, papaya, figen