top of page
Psykens mørke side, narcissist
  • Forfatters billedeCristina Klastrup

FANGET I ET FORHOLD TIL EN NARCISSIST

Opdateret: 18. sep. 2022

AT VÆRE I ET FORHOLD MED EN NARCISSIST:

For nemheds skyld skriver jeg HAM om narcissisten og HUN om partneren. Det kunne dog lige så godt være en anden partner-konstellation. Et partnerskab med en narcissist kunne se sådan her ud:


DET STARTEDE ELLERS SÅ GODT....

Starten på et forhold med en narcissist

Hun møder denne fantastiske mand i baren. Han ser godt ud, er charmerende og høflig. De indleder hurtigt et romantisk forhold. Hun bliver lidt overvældet over, hvor intens han er. Han kurtiserer hende ret aggressivt, er meget på, overøser hende med rosende ord, dyre gaver og masser af kærlighed. Hun bliver lullet ind i en hvirvelstrøm af romantik og søde ord, der fodrer hendes – måske skrøbelige – selvtillid. Tingene går lidt hurtigt, og han har travlt med at flytte sammen. Han vil være sammen med hende hele tiden, og hader at være alene. Han er hurtig til at sige, at han elsker hende og fri til hende. Og hun synes næsten, det hele er for godt til at være sandt.


Forholdet er etableret, og hun begynder at opleve nogle afvigende karaktertræk – hun opdagede disse træk, før de flyttede sammen – men havde skubbet det til side, og fundet en undskyldning for ham. Måske var han træt, stresset eller lign. Han kunne blive ret vred og afvisende, men han havde jo også haft en dårlig barndom.DYNAMIKKEN ÆNDRES

At blive kontrolleret af en narcissist

Stille og roligt begynder tingene at ændre sig i forholdet. Dynamikken ændres, og der begynder at være mere kontrol. Han vil vide, hvor hun er, hvem hun er sammen med, ringer eller skriver hele tiden, når hun er ude. Han begynder at kritisere hendes venner og familie, han er frygtelig jaloux – og stille og roligt ændres hendes adfærd sig til at blive mere indvendt og stille i andres selskab af frygt for at gøre ham jaloux. Hun vælger at trække sig fra familie og venner for husfredens skyld. Og han er godt tilfreds. Hans mål er at isolere hende, så han har helt kontrol over hende. Han har også fået hende til at flytte med sig langt væk fra hendes omgangskreds. Han har magten over hende.


Alt drejer sig om ham. Nu har han hendes fulde opmærksomhed. Hans ego skal fodres konstant, han skal hele tiden have ros og forsikring om, hvor dygtig han er. Han taler kun om sig selv. Han hverken lytter, eller spørger ind til hende mere.


Han er ligeglad. Han er ikke forelsket i hende, men i selv forelskelsen. I bund og grund interesserer han sig ikke for andre. Andre er kun til for at tilfredsstille hans umættelige appetit efter ros og anerkendelse. Han lever på andres energi, og dræner sin omgangskreds – derfor har han næsten ingen venner. Det er også udmattende for hende, som mere og mere tilsidesætter sig selv og sine egne behov for at opfylde hans. Hun er hurtigt på vej til at miste sig selv....ALT DREJER SIG OM HAM!
Alt drejer sig om narcissisten

Når de er ude blandt andre, praler han af sig selv og sine bedrifter – han har et job i en høj stilling, hvor han får masser af opmærksomhed og kan blive beundret. Han lyver for at virke mere interessant. Han er arrogant, fordi han selv mener, han har en særlig status, og derfor forventer han at få særbehandling, hvor han kommer frem. Hun sidder lidt pinlig berørt, mens hun iagttager hans opførsel. Men ingen ved, hvad der foregår bag lukkede døre. Et par veninder og familiemedlemmer har nævnt, at de synes hun er blevet meget stille, har trukket sig og har ændret adfærd – men hun slår det bare hen, og siger, at hun bare et lidt træt. Hun vil rigtig gerne indvie en veninde i sit forhold for at få et vidne, men hun skammer sig.


Han kan få vilde vredesudbrud, og hun aner ikke, hvad hun har gjort. Det kommer ud af det blå. Han gør aldrig noget forkert. Han har ALTID ret, han ved bedst og påtager sig aldrig skyld eller ansvar for noget. Tværtimod. Det er ALTID hendes skyld. Han HADER at få kritik. Det rammer hans ego hårdt. Og når han bliver vred eller ødelægger noget, siger han: ”Se nu, hvad du fik mig til!” eller "Det er din skyld, jeg bliver så sur nu." Han siger, at han ikke er tiltrukket af hende længere, at hun er ulækker og uduelig.


Med tiden begynder hun at tvivle på sig selv. Han manipulerer hende, bruger hendes svagheder imod hende, udskammer hende, overskrider alle hendes grænser, og får hende konstant til at tvivle på sine meninger, sine overbevisninger, sit værd. Hun er kun noget værd, når hun opfylder hans behov. Og lidt efter lidt suger han livet ud af hende. Hun er konstant i alarmberedskab. Han har i starten sneget sig forbi alle de røde lamper hun så, og det billede han gav af sig selv i starten, findes ikke længere. Kun i glimt.FORVIRRENDE SIGNALER

For pludselig kan det hele vende. Han bliver igen kærlig, roser hende, fodrer hendes higen efter opmærksomhed og kærlighed. Han sørger for, at han kun lige giver nok til at hun bliver i forholdet, for han er rædselsslagen for at blive forladt – og det er disse gode stunder, som hun higer efter. Det er de stunder der gør, at hun bliver i forholdet - for at få kærlighed og opmærksomhed fra ham – for hun ved jo, at sådan kan han også være. Og det er den mand, hun forelskede sig i, og desperat håber at få tilbage.


Psykisk vold fra en narcissist

Han har jo også en god og kærlig side. Men hun er forvirret over hans evindelige skift mellem at være kærlig og voldsomt vred. Han skubber hende væk, for så at trække hende ind igen. Han bruger tavshed som magtmiddel og afviser hende. Tavsheden er næsten værre end hans vrede. Den psykiske terror er ikke til at holde ud, og nogle gange ville hun ønske, at han var fysisk voldelig – for så vil folk da i det mindste kunne se, at han ikke behandler hende godt. Den psykiske vold hænger som en usynlig tung sky over hende. Hun er fanget i hans net, i hans manipulation, hans løgne. Hvis hun siger, at hun ikke kan holde ud at være der længere, truer han hende med at begå selvmord. Og hun vil aldrig kunne tilgive sige selv, hvis han begår selvmord på grund af hende.Narcissistens utroskab
DE ANDRE KVINDER

Hun har en stærk fornemmelse af, at der er andre kvinder – han skal bruge disse kvinder til at fodre sit ego og give ham anerkendelse – men han får hende til at tro, at hun er skør – eller han fortæller hende, at det er hendes skyld, at han bliver nødt til at opsøge andre kvinder, for hun giver ham ikke, hvad han vil have. Han siger, at hun skal være taknemmelig for, at han vil have hende, for det er der jo ingen andre der vil. Hun er jo ikke værd at elske. Og hun tror på ham.


Hun vil væk, men kan ikke overskue det. Hun er dybt skamfuld over, at hun har ladet det komme så langt. Det hele er sket så gradvist, at hun aldrig rigtigt opdagede, hvor galt det stod til. Han har skubbet hendes grænser længere og længere ud - og hun er fulgt med, og har rykket grænserne i takt med at han har skubbet. Hun genkender ikke længere sig selv. Hun er gået i stykker, og kan ikke sætte sig selv sammen igen. Hun har for længst lukket af for at mærke sig selv. Hun er udbrændt, og har svært ved at tilgive sig selv, at hun har ladet en anden person begå disse overgreb. Hun sover meget dårligt, har tabt sig, har tit hovedpine og har fået udslæt flere steder på kroppen.


Men hvem vil ellers vil have en som hende? Hun er jo ikke noget værd. Det nemmeste er at blive hos ham. Hun er bange for, hvad han kan finde på, hvis hun forlader ham. Og hun sørger over tabet af drømmen om den perfekte mand og familie. Hun har prøvet at give ham alt, men det er aldrig nok, og hun indser, at han aldrig vil ændre sig.DET KAN ENDE MED EN PSYKOSE

En narcissist kan give partneren en psykose

Et forhold til en narcissist har mange facetter. Der kan være flere varianter, og flere personlighedsforstyrrelser i spil. En narcissist er bruger af mennesker, og det er kun hans eget verdensbillede, der er rigtigt. Narcissisten er psykisk mere end fysisk voldelig. Men hvis der er flere personlighedstyper i spil, kan vold også være en del af forholdet. Her kan f.eks. være et snært af psykopati. Narcissisten kan drive sin partner så langt ud, at partneren ikke længere mærker sig selv, eller ved hvad hun/han står for. Det ender ofte med at partneren får en depression - og i værste fald, hvis han/hun ikke slipper ud af parforholdet, kan det udløse en psykose.
Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page