top of page
Psykens mørke side, narcissist
  • Forfatters billedeCristina Klastrup

GIFT MED EN ALKOHOLIKER

Dette er del 1 af Pias historie. Pia har efter denne historie også oplevet psykisk vold på sin arbejdsplads, og den historie, skriver jeg senere. Alle navne i denne historie er ændrede.


UNG KÆRLIGHED

Dans, par, dansende par, ung kærlighed

Pia er i dag 56 år, men hendes historie med Kurt begynder, da hun er 19 og han er 21 år. En aften er Pia på diskotek, og her bliver hun budt op til dans af en fyr, som hun har set en gang før til en fest. Hun takker ja til dansen, og den ene dans tager den anden. Ud på morgenen følges Pia og Kurt ad hjem. Underligt nok bor de to på samme vej med kun 500 meter imellem dem. Han får hendes telefonnummer, og ringer et par dage senere. Pia kommer i tanker om, at hun tit blev hjulpet af Kurts far, da hun var lille, hvor hendes kassebukser sad fast i cykelkæden. Kurt har gennem årene lagt mærke til Pia og holdt øje med hende, når hun kommer cyklende forbi huset, hvor han boede.


Det er påfaldende så meget Pia og Kurt ligner hinanden fysisk. De ligner hinanden så meget, at de kunne være søskende, og de joker med, at deres forældre har haft en affære. Kurt er lidt højere end Pia, lysblond og meget tynd. Pia husker, at hun bed mærke i, hvor tynd han var, da hun så ham første gang til festen for år tilbage. Hun husker, at hun tænkte: "Sådan en tynd mand skal jeg aldrig have." Men sådan bliver det. Pia synes Kurt er rigtig sød. Han er stille og rolig, behagelig, nem at snakke med, og det er trygt at være sammen med ham.ET FORFÆRDELIGT ROD

Både Pia og Kurt har travlt med at komme væk hjemmefra, så efter 6 måneder flytter de sammen i en lille lejlighed lidt længere nede ad gaden. Pia går i 3.G. og Kurt arbejder som håndværker. De finder hurtigt en rytme i hverdagen, og det går fint med at bo sammen. Da Pia afslutter gymnasiet, får hun et rengøringsjob på sygehuset, og kommer ofte først hjem ved 19.30 tiden. Kurt har ingen erfaring med det huslige. Hans mor har gjort alt for ham, så han er helt på bar bund, og skal lære alt. Så Pia lærer ham at lave mad. Kurt kan lide at lave mad, og har altid maden klar, når Pia kommer sent hjem fra arbejde.


Lejligheden bliver snart for lille til dem, og efter et år flytter de til en større lejlighed i nærheden. Pia er udpræget ordensmenneske og det var Kurt også i den lille lejlighed. Men dette ændres efter flytningen. Pludselig begynder Kurt at smide sine ting alle vegne i lejligheden, og rydder aldrig op efter sig. Hjemmet flyder, og Pia må rydde op efter ham, for hun kan ikke holde rodet ud. Hun prøver at tale med Kurt om det, men Kurt ændrer intet. Han ligger på sofaen, mens hun rydder op. Hun prøver at lade tingene ligge selv om der kommer familiebesøg, men det rører ikke Kurt. Hun prøver også at lægge det hele på hans seng, så han bliver nødt til at rydde det op, for at kunne komme i seng, men tingene bliver bare lagt ned ved siden af sengen. Rodet begynder at fylde så meget for Pia, at de har voldsomme skænderier omkring det. Kurrerne på tråden er begyndt.


Pia kan ikke klare det mere, og slår op med Kurt, som falder på sine grædende knæ og lover bod og bedring. Så Pia giver ham en chance - og derefter flere chancer. Men Kurts rod ændrer sig ikke. Eftersom Pia er i lære, er hun afhængig af Kurts indtægt, da hun for alt i verden ikke vil tilbage til forældrene at bo. Så det fastholder hende i forholdet.


DET GYLDNE OG DET OVERSETE BARN


Glemt  overset, barn

Pia og Kurt har købt et kolonihavehus, og det går godt. Hun må også lære Kurt om havearbejde, men de deles nogenlunde om arbejdsbyrden. Omkring denne tid finder Pias forældre et hus på landet med lidt jord til, som de er meget interesserede i. Huset er et dødsbo til billige penge, der trænger til en kærlig hånd. Forældrene spørger om Pia og Kurt vil med ud for at se huset, og det vil de gerne. Pia forelsker sig hovedkulds i huset. Så meget at hendes forældre bliver enige om, at Pia skal have lov at købe det. Så Pia bliver husejer som 24-årig. Kurt er ikke vild med huset, og det er hans mor heller ikke, men han vælger dog, at han gerne vil flytte med alligevel. Kurt, Pia og Pias forældre går i gang med den helt store renovering af huset, og 6 måneder senere flytter Pia og Kurt ind. Et år senere bliver de gift. Der er meget, der skal gøre i huset, så der er ikke tid til de store skænderier. Så indtil videre er alt forløbet fredeligt.


10 måneder efter vielsen bliver Pia gravid, og snart kommer Louise til verden. Dette er en kæmpe oplevelse for Kurt. Han har kun øje for sin lille datter, som han forguder. 2½ år senere kommer Sofie til verden. Men Sofie har på ingen måde Kurts interesse. Der er en markant forskel på, hvordan han behandler de 2 piger. Louise er det gyldne barn mens Sofie er det oversete barn, der ingen opmærksomhed får fra Kurt. Han henvender sig kun til Louise. Pia føler, at hun må give Sofie ekstra meget opmærksomhed for at kompensere. Det er en meget svær balance for hende. Hun påpeger Kurts forskelsbehandling overfor ham, men det gør ingen forskel.


Årene går og jo ældre pigerne bliver, jo mere udpræget bliver Kurts forskelsbehandling. Pia prøver efter bedste evne at opdrage pigerne, men Kurt saboterer hele tiden hendes opdragelse, ved at gøre det modsatte af, hvad Pia opdrager pigerne til. Dermed fremstår Pia og Kurt hele tiden som uenige, og Pia står oftest som bussemanden. Pias forhold til Kurt ændrer sig gradvist. Hun føler sig krænket, fordi han altid gør hende forkert. Både det hun siger, og det hun gør. Dette gælder også i forhold til hendes opdragelse af pigerne. Kurt er altid Rasmus modsat. Når Pia prøver at tale med Kurt om hans opførsel, vender han det i mod hende. Han siger at det er hende, der er noget i vejen med, at hun er alt for perfektionistisk, og at hun er præcis som sin mor.DET FORBANDEDE ÅR

alkohol, alkoholisme, fuld, psykisk vold

Pia er både mor, husmor, kone og håndværker i huset. Der skal skiftes tag og overetagen skal renoveres. Her er Pia primus motor samtidig med, at hun har et fuldtidsjob. Kurt står for maden. Han får tit et glas rødvin, mens han laver mad, og kommer ofte op til Pia med et glas vin, mens hun arbejder. Pia tror, at han kommer med vinen, fordi hun skal arbejde, og at han vil gøre noget godt for hende.


Efter Sofies konfirmation dør Kurts far, som har været syg længe. Oveni det skal deres hund aflives, og senere samme år dør Pias far. Kurts lillebror har kræft, og dør kort efter Pias far. Kurt og hans lillebror har altid været meget knyttede til hinanden. Lillebroderen har aldrig kunnet lide Pia, og har altid prøvet at stikke en kæp i hjulet for hende. Kurt er helt knust over broderens død, og han begynder at drikke. De får en ny hund - en schæfer. Pia går til træning med den, og opdrager den til at blive en god og lydig hund. Men Kurt saboterer hendes arbejde med hunden. Igen opdrager han den til at gøre det modsatte af, hvad Pia har trænet den til, og dette ender med at gøre hunden skør.


Pigerne bryder sig ikke om at være alene med faderen, så de holder sig på deres værelser med lukket dør, eller sover hos venner og veninder. Pia gør sit bedste for at have den beskyttende rolle overfor pigerne. Hun og Kurt har gode dage sammen, når han ikke drikker, hvilket han ikke gør i korte perioder. Derefter tager fanden ved ham, han drikker som et hul i jorden, og kan ikke stå på benene. Ofte håber Pia bare, at han drikker så meget, at han falder i søvn. For når Kurt drikker, er han en modbydelig person. Han siger til Pia, at det er hendes skyld, at han drikker, men kan ikke give en forklaring på hvorfor. Af den grund kan Pia ikke tage den beskyldning til sig. Derhjemme aner de ikke, hvad der trigger Kurt. De er utrygge og usikre. Alle går rundt på listefødder, for ikke at fremkalde Kurts vrede. Pigerne kalder ham aldrig far - de omtaler ham altid bare som "ham".


TRUSLER OG VOLD


Vold, psykisk vold, fuld, alkohol, alkoholisme

Når Kurt er fuld, sviner han Pia til verbalt - også foran pigerne. Meget ofte lige efter at aftensmaden er blevet serveret. Han råber, skriger og skaber sig inden han sætter sig til bords. Pia er led og ked af, at han ødelægger stemningen, og hun er ked af, at pigerne er vidner til hans raseriudbrud.


Gennem alt dette, har Pia haft en særlig evne til ikke at lade Kurts ord få magt hos hende. Hun distancerer sig selv fra hans ord, og kan på den måde bibeholde sin værdighed og sit selvværd. Hun har en helt klar mening om, at det han siger står for egen regning, og at det er ham, der har et problem. Hun har foreslået Kurt, at de går i parterapi, men Kurt mener, at det er Pia, der er noget galt med. Pia prøver at støtte og bakke Kurt op i, at han kan få hjælp og komme videre. Når Kurt er fuld, truer han Pia med tæsk, men da han er spinkel og Pia har flere muskler end ham, tør han ikke gøre alvor af sine trusler. Kurt har altid været meget jaloux, og hans jalousi er tiltaget med årene. Det blev især udtalt efter de blev gift. På et tidspunkt sover Pia i et af børneværelserne, hvor datteren er flyttet hjemmefra. Pia sover for låst dør, for hun er bange for, at det slår klik i Kurts hjerne, og at de ikke vågner om morgenen, fordi han har slået hende og pigerne ihjel. Denne bekymring har hun mange nætter. Hun har oplevet, at han har taget kvælertag på hende, så hun frygter for sit liv.


Pia lever med Kurts drikkeri i 7 år. Hun har en helt bestemt grund til at holde forholdet ud. Hun vil vente med at gå til pigerne er flyttet hjemmefra, for hun vil ikke kunne holde ud, at skulle dele børnene ved en skilsmisse. Hun kan ikke udholde tanken om, at pigerne skal være hos deres far i hans tilstand. Hun bruger tiden på at få styr på sin økonomi, og snakker med sin læge om hans opførsel. Lægen råder hende til at komme væk hurtigst muligt. Så da begge piger er flyttet, beder Pia Kurt om at flytte. Han falder igen på sine grædende knæ, men Pia står fast. Kurt ved, at hun mener det denne gang, og finder et hus. Pia hjælper ham med at flytte. Kurt forsøger via sms og opkald at holde kontakten et stykke tid. Men kontakten stopper, da Pia fortæller ham, at hun ser en ny mand.


DET VAR IKKE ÆGTE KÆRLIGHED

I dag bor Pia stadig i sit hus på landet. Hun har fundet sig en sød kæreste, som hun ikke bor sammen med. Men hun er glad for sit liv, og prøver at lægge sit ægteskab bag sig. Jeg spørger Pia om hun nogensinde elskede Kurt. Hun tøver lidt, og fortæller så, at hun tror, at mange kvinder ikke ved, hvad det vil sige at føle rigtig, ægte kærlighed. Man er sammen, kan lide hinanden og får det til at fungere, men får ikke vækket det, der ligger helt dybt nede. Det er nemlig noget helt andet. Hun mener, at mange tror, de elsker den, de er sammen med. Set i bakspejlet konkluderer Pia, at hun aldrig rigtigt har elsket Kurt. Hun har aldrig haft de dybe WOW-følelser for ham. Hun fortæller hvordan hun fik øjnene op for, at det med følelserne kunne være meget anderledes.


En aften under ægteskabet er Pia alene til en fest. Her møder hun en mand, og følelser hun aldrig havde oplevet før, dukker op. Det er følelser der gør hende bevidst om, at der vist er noget at arbejde på hjemmefronten. Hun mærker, at hun aldrig har haft disse følelser sammen med Kurt. Denne mand til festen slår benene væk under hende, men eftersom de begge er i et forhold, bliver det ikke til noget med denne mand, og hun ser ham aldrig mere. Hun giver mig lov til at fortælle om denne episode, da hun tror det kan være en øjenåbner for mange andre kvinder. At der er et ukendt område for nogle kvinder, der tror, de elsker.


PIAS GODE RÅD

Pia har et par gode råd til andre, der er i samme båd.


"Det er så vigtigt at holde fast i sig selv, og ikke tage alle beskyldninger og tilsvininger til dig. Du skal være tro overfor dig selv, så børnene har et fast anker og et fast holdepunkt. Værn om din egen kerne. Husk også, at det er din partners ansvar at de drikker. Hvis du har prøvet at hjælpe, og der ikke bliver taget imod din hjælp, så kan du ikke gøre mere. Det er ham, der hælder alkohol i sin hals - ikke dig."


"Tal ALDRIG ondt om din partner til dine børn. Det skaber distance og sårer børnene, som er følelsesmæssigt involveret i begge forældre. Om de er søde eller dumme, så er det trods alt børnenes mor og far. At tale ondt om den anden forælder, kan ødelægge relationen til børnene."


Ring til Alkolinjen på 80 200 500

Et opkald til Alkolinjen kan være din hjælp, hvis du eller en af dine nærmeste har problemer med alkohol. Alkolinjen er en gratis og anonym rådgivning, hvor erfarne rådgivere hjælper dig videre over telefonen.

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page