Overskrift 1
STRESS
Når kroppen kommer i en akut stresset tilstand, dannes kamphormonerne. Disse hormoner er vores kæmp-eller-flygthormoner, som skal sørge for, at vi kan overleve. I stenalderen skulle mændene mens de var på jagt, passe på de ikke blev angrebet af vilde dyr. I en akut stresstilstand, hvor der kom en stor bjørn eller lign, blev der udskillet adrenalin, og kroppen blev gjort klar til kamp. Der blev sat en masse mekanismer i gang i kroppen. Der kom mere blod til musklerne, så man kunne kæmpe, pupillerne udvidedes, så de bedre kunne se, de små blodkar i overhuden trak sig sammen, så man ikke blødte så meget, hvis man blev såret. Når man havde enten kæmpet eller var flygtet, normaliserede kroppen sig igen. I dag er det ikke altid så let....
Denne mekanisme gælder naturligvis stadig. Vi har stadig vores instinkter fra stenalderen, og bliver stadig påvirket på samme måde, når vi skal kæmpe eller flygte. I dag skal vi ikke længere flygte fra farlige dyr i vores hverdag, men der er mange andre mekanismer, der påvirker os og stresser vores krop.
Nogle folk går rundt i en kronisk stresstilstand, og kan ikke komme ud af deres kæmp-eller-flygt-tilstand. Stress er et symptom på en overbelastning af kroppen og systemet. Livet i dag er meget anderledes end i stenalderen. Vi spiser forkert, vi rører os for lidt, sover for lidt og mange er pressede på arbejdet.
Hvornår har man brug for en stressfrigørelse? Ja, der kan være mange situationer, hvor kroppens bæger flyder over, og man går ned med stress. Stress kan være relateret til en situation i nuet, eller en situation som ligger langt tilbage. Har man f.eks. et traume fra barndommen som f.eks. involverer vold, misbrug, vanrøgt eller mobning, vil dette sætte sig i kroppen. Får man ikke sine traumer bearbejdet, vil man senere ofte opleve depression, stress, sygdom og have svært ved at fungere optimalt. I denne situation vil det kræve en længere samtale inden selve behandlingen. Du kan måske også have oplevet, at have en chef eller kolleger, der har mobbet dig eller behandlet dig dårligt, så du til sidst måtte sygemeldes. Til disse behandling bruger jeg tankefeltterapi.
TRAUMER
Når et menneske bliver udsat for et traume, sætter det sig i alle celler i kroppen. Kroppen går i kæmp-eller flygt-mode, og fra nu af, vil kroppen huske hændelsen. Et traume kan f.eks. komme fra psykisk og-eller fysisk vold i barndommen, mobning, dødsfald, skilsmisse, naturkatastrofe og krig. Når traumet indtræffer, er alle sanser i spil. Lyde, lugte, smag, syn og berøringer. ALT lagres i hjernen. Dette gør hjernen konstant, så når du ind i mellem hører en bestemt sang, kan du ofte huske, hvad du lavede sidst du hørte den sang. Det hele ligger på harddisken.
Når kroppen igen sanser noget, den sansede da traumet indtraf, vil den blive trigget. Det vil sige, at en lyd, en sang, en smag, en lugt eller et syn, kan trigge kroppen. Den tror, at det samme er ved at ske igen. Der kommer billeder på nethinden af det, man så under traumet, og alt bliver genoplevet. Dette sker f.eks. når man har PTSD (Post traumatisk stress syndrom) Så man kan blive trigget overalt i hverdagen, og kroppen kan gå i kæmp-eller flygt tilstand. Dette kan udløse både angst og depression. Hele kroppen er i alarmberedskab, og et traume kan vare hele livet ud, hvis det ikke bliver behandlet. Nogle traumer er voldsommere end andre. Der er meget dybe traumer og traumer der er mindre dybe - men ikke desto mindre, er alle traumer nogle, kroppen reagerer på.
Det er forskelligt hvor i kroppen, traumerne lagres. I kropsterapien kan der komme bestemte billeder eller følelser frem, når der arbejdes på en bestemt muskel. Det kan være alt fra nakke til fødder. En følelse af vrede eller ked-af-det-hed forekommer ofte. Det er ikke altid klienten selv ved, hvad det drejer sig om, men det at klienten kan komme af med sin vrede eller sorg i behandlingen, er med til at forløse traumet. Man kan gå dybere ind i det enkelte traume ved hjælp af tankefeltterapi.
Har du traumer fordi du er eller har været udsat for fysisk og/eller psykisk vold, kan du følge min blog og indlæggene om fysisk og psykisk vold i bunden af siden.
FOBIER
At have en fobi betyder at der er visse ting, man ikke kan overvinde sig selv til at gøre, eller ting som gør en rædselsslagen. Ofte vil konfrontation med denne ting fremkalde hjertebanken, angst, koldsved, eller rædsel. En fobi kan være opstået pga. af en helt bestemt oplevelse, der har gjort at man ikke længere kan sætte sig selv i denne situation igen uden at få voldsomme stressreaktioner i kroppen. Fobien kan også ligge dybere, og stamme fra barndommen, hvor man havde længerevarende traumatiske eller dårlige oplevelser.
Vores hjerne er som en harddisk, der gemmer på alt, hvad vi oplever. Den gemmer alle sanseindtryk, og laver hele tiden koblinger. Hvis hjernen har koblet stress sammen med en bestemt situation, vil den fremover fremkalde mere eller mindre voldsomme reaktioner, når denne situation opleves igen. Ikke alle har lige voldsomme fobier - de kan optræde i både mild og voldsom form. Men man kan sagtens afkoble nogle af de koblinger som hjernen laver, og på den måde fjerne fobien.
Nogle af de typiske fobier er:
Angst for kryb
Angst for at flyve
Angst for at køre bil
Angst for lukkede/små rum
Angst for åbne pladser
Angst for mange mennesker
Angst for at tale foran andre
Angst for højder
Angst for vand
Angst for katte, hunde eller heste
Angst for bakterier
Angst for nåle
Angst for tandlæger
Eksamensangst
Til at fjerne disse fobier, bruger jeg tankefeltterapi.