top of page
Psykens mørke side, narcissist
  • Forfatters billedeCristina Klastrup

DE 5 TYPER VOLD

Opdateret: 18. sep. 2022

Når man taler om vold, er der 5 forskellige typer: Fysisk, psykisk, seksuel, økonomisk og materiel vold.Vold i forholdet, fysisk og psykisk vold

FYSISK VOLD

Fysisk vold handler om, at man bliver slået, skadet eller mishandlet, så det er synligt. Dvs. at man kan se blå mærker, blod, skrammer på huden, brækkede eller forstuvede knogler mm. Så dette er den synlige form for vold. Ofte går voldsmanden efter de steder, som andre ikke kan se - det vil sige de steder, der er skjult under tøjet. Når der er fysisk vold, er der også psykisk vold.
Psykisk vold og gaslighting i forholdet

PSYKISK VOLD

Psykisk vold er den usynlige vold, hvor man bliver fornedret, ydmyget, gaslightet, skældt ud, talt grimt til, truet, bedraget og manipuleret. Andre har svært ved at se, at en person er udsat for psykisk vold, og ligesom med den fysiske vold, er det utroligt skamfuldt for ofret, der prøver at skjule sin hemmelighed af frygt for at blive dømt af sine omgivelser.
Seksuel vold, voldtægt, krænkelser

SEKSUEL VOLD

Seksuel vold er seksuelle krænkelser i form af voldtægt, seksuelle ting man bliver presset til af partneren (eller andre), som går over ens grænser og upassende berøringer. Dette kan gælde for både børn og voksne. Denne form for vold er også præget af dyb skamfuldhed. Mange voldtægtsofre anmelder aldrig deres voldtægtsmand p.g.a. skammen.
Økonomisk vold, bedrag, svindel

ØKONOMISK VOLD

Økonomisk volder bedrag, penge der ikke bliver betalt tilbage, lånte penge der er brugt/spillet op. Det kan også være, at man får forbud mod at tjene egne penge, så man er helt afhængig af den person, der udøver denne form for vold. Og hvis man får lov at tjene egne penge, skal disse afleveres til voldsudøver.
Materiel vold, ødelæggelser af andres ting
MATERIEL VOLD

Materiel vold betyder at ødelægge andres materielle ting, som har affektionsværdi eller stor betydning for dem. Det kan også være mindre værdifulde ting som f.eks. glas eller tallerkener. Men oftest går voldsmanden efter det, der rammer dybest som f.eks. et arvestykke eller andre uerstattelige ting.Der kan udøves en eller flere af disse typer vold i et forhold - også alle 5. Alle disse typer vold kan også forekomme i andre relationer - evt. mellem venner, chef/medarbejder eller i familie-relationer, som f.eks. forældre/barn relationen.


Seneste blogindlæg

Se alle

コメント


bottom of page