top of page
Psykens mørke side, narcissist
  • Forfatters billedeCristina Klastrup

MEDAFHÆNGIGHED

Opdateret: 3. okt. 2022


Pleaser, co-dependent, medafhængig

TVANGS-PLEASEREN

At være medafhængig betyder at man er tvangs-pleaser. Udtrykket startede i 1950'erne hvor man startede med at understøtte alkoholikeres pårørende. Medafhængighed kan vise sig i forskellige former og være mere eller mindre udtalt. Det kan udvikles i forskellige forhold såsom forældre-barn, partner-partner, chef-medarbejder eller mellem venner.


Medafhængige elsker for at få kærlighed. Det er mennesker, som ender i forhold, hvor de skal "redde" andre, hvor der er brug for dem, og hvor de kan hjælpe, løse konflikter og tage hele ansvaret. Dette mønster kan være startet i barndommen, hvor der har været brug for, at den medafhængige skulle please, være sød og medgørlig for at alle var glade derhjemme. Ofte skulle disse børn være "usynlige" derhjemme, eller har været tilsidesat. Evt. på grund af en syg søskende, der fik forældrenes opmærksomhed. Det kan også dreje sig om forældre - en eller begge - med et misbrug, hvor der ikke har været overskud til at tage sig af barnet. Det er kun forældrenes behov, der er blevet opfyldt og barnets eget behov er blevet tilsidesat for at opfylde forældrenes.


medafhængighed i et forhold

Der udvikles en overdrevet sød natur. Dette er en overlevelsesmekanisme. De opfører sig pænt, for ikke at vække forældes vrede, eller for at få dem til at elske sig. De hungrer efter kærlighed, og vil gå langt for at få det. De kan i nogle tilfælde prøve at manipulere sig til at få kærlighed, og vil senere blive afhængige af at være i et forhold. De udvikler et usundt mønster, hvor de giver og giver for at få, og ofte havner de i forhold, hvor de giver og pleaser i ét væk - f.eks. i et forhold til en narcissist, som vil sole sig i al den medafhængiges opmærksomhed. Så de ender altså ofte i ensidige forhold, hvor der kan være både fysisk og psykisk vold. Et forhold der er følelsesmæssigt ødelæggende, og hvor de hænger sin egen identitet op på andre.



At undskylde for en misbruger

AT UNDSKYLDE FOR EN MISBRUGER

En voksen kan også blive medafhængig, hvis de er i et forhold med en misbruger. Det betyder, at de vil gå langt for at skjule partnerens misbrug, komme med undskyldninger for partneren og sætte egne behov til side. Måske er partneren endda voldelig, og den medafhængige har en frygt for misbrugerens vrede. Den medafhængige vil prøve at redde sin partner fra misbruget, og her falder de helt ind i rollen som den, der tager alt ansvaret på sine skuldre.



TEGN PÅ MEDAFHÆNGIGHED - ikke alle punkter behøver at være opfyldt

* Lavt selvværd -bange for ikke at være god nok, men kan udvise et højt selvværd udadtil.

* Der er dårlig samvittighed hele tiden over ikke at have gjort ting godt nok.

* De pleaser og hjælper alle hele tiden.

* De er afhængige af, at andre er afhængige af dem.

* De hader konflikter, og gør alt, for at undgå dem.

* De gør ting for andre, selv om det går over deres grænser, eller de ikke har lyst.

* De kan ikke sætte grænser for sig selv, da deres grænser tidligere er blevet overtrådt.

* De snakker tit folk efter munden, fordi de ikke er vant til at have egne meninger.

* De har svært ved at sige nej, og deres egne behov er ikke vigtige.

* De finder partnere de tror, de kan redde.

* De tager skylden på sig selv, når andre opfører sig dårligt overfor dem.

* De er besatte af, at alle skal kunne lide dem.

* De har et kæmpe behov for kærlighed, nærhed og for at blive set.

* Der er ingen interesser ud over forholdet, som får al opmærksomhed.


En medafhængig kan brænde ud, og ender også ofte i et misbrug - det kan være arbejde, stimulanser etc. - for ikke at mærke sig selv. De kan ende som følelsesløse, og få en depression.



Det sunde forhold
DET SUNDE FORHOLD

Det er vigtigt at skelne imellem, om det er en sund eller usund form for pleaser-adfærd/afhængighed, man har. Man kan sagtens have nogle af ovenstående træk i en grad, der ikke er usund, og hvor det ikke går over ens egne grænser. I et sundt forhold er der en gensidig kærlighed og respekt for hinanden. Der er interesser, venner og hobbyer som kan dyrkes både sammen og hver for sig, mens man stadig prioriterer sit forhold. Der tages og gives fra begge parter. Der tales om følelser og meninger, og der indgås kompromisser. Der er tillid til hinanden og man giver plads til at være den, man er.


Hvis du oplever, at du tilsidesætter egne behov for andre, kan det være en idé at kigge på ovenstående karaktertræk, og se på, om du evt. er medafhængig.


Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page